top of page

VİRTÜÖZ BEETHOVEN

Program 6

VİRTÜÖZ BEETHOVEN

Beethoven 1792’de Viyana’ya taşındığında modern piyanonun ilk virtüözlerinden biriydi. Aslında piyano ve Beethoven beraber büyüdüler; klavsen piyanoforteye evrilirken, diğer enstrümanların ses kapasiteleri de neredeyse ikiye katlandı. Beethoven dinleyicilerini sadece piyanodaki teknik rahatlığıyla değil, müzik yapmasındaki ifade zenginliği ile de büyülüyordu. Czerny onun çalışı için “Hızda kimse onunla yarışamaz” demişti ama onun şarkı söyler gibi çalışı ile renk ve müzikal fikirlerdeki çeşitliliği de dinleyicilerini derinden etkileniyordu. Enstrüman müziğindeki radikal değişim sadece piyano için geçerli değildi. Beethoven bu erken dönem viyolonsel sonatının ilk seslendirilişini Fransız virtüöz Duport ile yapmıştır. Bu sonat ilk basımında viyolonsel eşlikli piyano sonatı olarak isimlendirilmiş olsa da, viyolonsel partisi hiç de ikincil bir parti gibi değildir.  Hatta stil olarak daha çok konçertoyu andırır. Yayımlanmış ilk üçlüsünde, icrası büyük hakimiyet isteyen üç ayrı partiyi Beethoven bir örgü gibi dokumuştur. Programdaki bu parlak keman sonatı ise Fransız konservatuarının kurucularından Kreutzer’e adanmış olmasına rağmen Kreutzer bu sonatı çok zor bularak çalmamıştır. Beethoven, sonatın ilk seslendirilişini siyahi virtüöz Bridgetower ile yapmış ama sonradan bu müzisyenin iddiasına göre Beethoven bir kız meselesi yüzünden sonatını kendisine adamaktan vaz geçmiştir.

 

 

Viyolonsel Sonatı No.2, Op.5 No.2   (1796)

Adagio sostenuto ed espressivo

Allegro molto più tosto presto

Rondo. Allegro

 

Mi bemol Majör Piyanolu Üçlü, Op.1 No.1 (1795)

Allegro

Adagio cantabile

Scherzo- Trio

Finale; Presto

 

ARA

 

Keman Sonatı No.9, Op.47 “Kreutzer” (1804)

Adagio sostenuto - Presto

Andante con variazioni

Finale. Presto

 

Özgür Baskın, keman

Indira Rahmatulla, viyolonsel

Çağdaş Özkan, piyano

Ozgur Baskın.jpeg
Cagdas-Ozkan.jpg
Indira_Rahmatulla©federal-studio.com.jpe

Özgür Baskın, keman

İzmir'de doğan Özgür Baskın, keman eğitimine 1993 yılında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Prof. Ferhang Hüseyinov ile başladı. Aynı yıl Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak kariyerinin ilk konserini verdi. 1995 yılında Rotary Klübü'nün Türkiye genelinde düzenlediği müzik yarışmasında birincilik ödülü aldı. Eğitimine 1996 - 2001 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Prof. Victor Pikayzen ile devam eden sanatçı, 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği keman yarışmasında ve 2000 yılında Sedat-Güzin Gürel Bilim ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Keman Yarışmasında birincilik ödüllerine layık görüldü. 2001 yılında H. Ü. Devlet Konservatıvarından mezun olup İş Bankası'nın vermiş olduğu eğitim bursu ile eğitimine Rostock Müzik Akademisinde (Almanya) Prof. Petru Munteanu'nun sınıfında devam etmiştir. 2004 - 2006 yılları arasında sanatta yeterlilik çalışmalarını Lodz Müzik Akademisinde (Polonya) Prof. Iwona Wojciechowska ile tamamladı. Sanatçının uzmanlık sınıfı çalışmaları yaptığı kemancılar arasında Walentyna Jakubowska, Miroslaw Lawrynowicz, Silvie Gazou, Jashua Epstein, Enrico Onofri ve Maxim Vengerov gibi ünlü isimler bulunmaktadır. Bilkent Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile solist olarak konserler verdi. Sanatçı şu anda Borusan Quartet, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası üyesi ve Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası'nın birçok değerli danışmanlarından birisidir. Aynı zamanda aktif bir oda müziği kariyeri olan sanatçı 2016 yılından bu yana Trio BA üyesi ve BEGOA Ensemble'ın "O" harfini temsil etmektedir. Özgür boş zamanlarında tutkusu olan bilgisayar programcılığı becerilerini geliştirerek açık kaynaklı projelere katkıda bulunmaktan çok keyif alır.

İndira Rahmatulla, çello

İndira Rahmatulla Taşkent Özbekistan’da doğdu. İlk viyolonsel eğitimine beş yaşında iken, ikisi de viyolonselci olan annesi ve babası ile başladı. Orta okul ve Liseyi Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde okuduktan sonra eğitimine tam burslu University of Houston’da Vagram Saradjian ile devam etti. Sonrasinda Üniversite eğitimini Los Angeles’ta bulunan The Colburn School Consevatory of Music’te Ronald Leonard ile tamamladı.

Indira Yüksek Lisans ve Solist Diploma (Doçentlik) eğitimini Freiburg’ta Prof. Jean-Guihen Queyras ile tamamlamıştır. Aynı zamanda Trio Areti`nin kurucularından biri olarak, trio ile Madrid’te bulunan Instituto Internacional de Musica de Camara’da Ralf Gothoni ve Eldar Nebolsin ile oda müziği diplomasını yapmış olup Villa Musica Rheinland-Pfalz Vakfinin bursiyeri olmuştur.

İndira bir çok Uluslararası Yarışmalarda dereceler kazanmiş, festivallere katılmıştır.
Aynı zamanda Menahem Pressler, Tabea Zimmerman, Paul Coletti, Kenedy Moretti, Ferenc Rados ve Sergio Azzolini gibi meşhur müzisyenlerle oda müziği çalışmıştır.

Indira profesyonel orkestra deneyimini Thomas Hengelbrock’un baş şefliğini üstlendiği Balthasar-Neumann Ensemble ile Barok, SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg ́ta da Modern müzik stilinde almıştır. Indira 2015’ten beri Isviçre’de bulunan Orchestre de Chambre de Lausanne (OCL) elemanıdır.

Çağdaş Özkan, piyano


Andante dergisi tarafından “...en duyarlı duo piyanisti”  olarak tanımlanan Çağdaş Özkan, gerek vokal gerekse enstrümental eşlik alanında geniş bir repertuara ve tecrübeye sahiptir. Bu alanda ABD’nin en prestijli müzik okullarından biri olan The Juilliard School’daki Yüksek Lisans derecesini 2012 yılında tamamlayan Çağdaş Özkan, yine bu okuldaki eğitimi için “Borusan Müzik Bursu” ve American Turkish Society’nin sağladığı  Bursu almaya hak kazandı. ABD’deki eğitimi boyunca oda müziği, duo ve orkestra piyanisti olarak içlerinde Carnegie Hall ve Alice Tully Hall gibi konser salonlarının da bulunduğu birçok salonda konserler verdi. The Juilliard School’da Naoko Tanaka (keman), Ron Copes (keman), Darrett Adkins (viyolonsel) Robert Jr. White (şan) gibi önemli hocalarla ve öğrencileriyle yakinen çalışma ve konserler verme fırsatını buldu.
 Ayrıca Tom Grubb ile Fransızca diksiyon ve vokal repertuar, JJ. Penna ile Almanca diksiyon ve vokal repertuar, Corradina Caporello ile ise İtalyanca diksiyon çalışmış ve bu repertuarda önemli derecede tecrübe sahibi olmuştur.
Çağdaş Özkan 2010 yılında Aspen Müzik Festivali ve 2011 yılında Music Academy of the West gibi önemli yaz festivallerine katılarak ABD’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen birçok müzisyenle ilişkiler kurdu. 2009 yılında Beethoven’in dördüncü piyano konçertosunu seslendirdi. 
Müzik ile çok erken yaşta akordeon ile tanışan Çağdaş Özkan, hâlâ bu tutkusunu sürdürmekte ve bu alanda kendi düzenlemeleri dahil birçok popüler ve halk müziği parçalarını repertuarında bulundurmaktadır.
Çağdaş Özkan halen Bursa Uludağ Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Ünversitesi Devlet Konservatuarları bünyesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 

bottom of page