top of page

NEŞELİ BEETHOVEN

Program 3

NEŞELİ BEETHOVEN

Hakkında anlatılan hikayeler ve yaşadığı dönemde resmedilmiş portreleriyle bizlere sunulan Beethoven, ailesinden kalan ağır yükler ve işitme duyusundan yoksun bir gelecek ile çizilmiş kaderi yüzünden öfkelenen, dolayısıyla da hep kuralları yıkan bir asi izlenimi bırakır. Fakat eserleri nüktedanlık ve şamatacılıktan ince ve kibar esprilere kadar uzayan, pek çok mizah anlayışını barındırır; sanki hayatın komedisini görmezden gelemez. Küçükken içe dönük ve ciddi bir çocuk olan Beethoven’ın yetişkinliği de özellikle neşeli ve eğlenceli olarak nitelendirilemese de, ince bir mizah anlayışına sahip olduğu bilinir. Ölüm döşeğinde son sözlerinin kendisine o sırada hediye edilen bir kasa şarap için “Yazık, yazık, çok geç” olduğu anlatılmıştır. Fakat Beethoven hayatta ifade edemediklerini kesinlikle müziğine aktarmıştır. Erken dönemde bestelediği ikinci üçlüsünde, bir müzikal şaka ustası olan Haydn’ın etkisi açıkça görülür. Baştan aşağı neşeli ve cana yakın olan eserin son bölümünün şakacılığı komik operaları andırır. 2. Keman Sonatı ise bir karnaval havasındadır ve son bölümü tamamen nükteli ve zariftir. Berlioz, Beethoven’ın bizzat oda müziğine uyarladığı tek senfonisi olan 2. Senfonisi için  “Bu senfonide her şey gülümsüyor” diyerek en güzel yorumu yapmıştır.  

 

 

Sol Majör Piyanolu Üçlü, Op.1 No.2   (1795)

Adagio - Allegro vivace

Largo con espressione

Scherzo. Allegro

Finale. Presto

 

Keman Sonatı No.2, Op.12 No.2    (1797)

Allegro vivace

Andante, più tosto Allegretto

Allegro piacevole

 

ARA

 

2. Senfoni, Op.36, Piyanolu Üçlü için (düz. Beethoven)  (1802)

Adagio molto - Allegro con brio

Larghetto

Scherzo; Allegro - Trio

Allegro molto

Asaf Trio

Doğukan Keskin, keman

Onur Şenler, cello

İlter Vurucu, piyano

İlter_Vurucu_Foto.jpg
Onur_Şenler_Foto.jpg
Doğukan_Keskin.JPG

Doğukan Keskin, keman

 

1989 yılında Balıkesir'de doğdu. 2000 yılında H.Ü. Devlet Konservatuvarı'nı kazanarak aynı yıl müzik eğitimine başladı. İlk keman eğitimini Ludmila Sirotina'dan aldı. 2003 yılından itibaren Prof. Murat Tamer'in keman sınıfını takip etmeye başladı.

 

Prof. Tatjana Masurenko, Rusen Günes, Prof. Philip Moll, İlya Sirotin, Peter Sheppard Skaerved, Feza Gökmen ve Özgür Aydın ile oda müziği çalışmaları yaptı. Prof. Thomas Christian, Maxim Vengerov, Ellen Jewett, Ian Jessee, Konstantine Weits, Vincenzo De Felice gibi sanatçılarla çalışma fırsatı buldu.

Hitit Quartet'in 2'inci keman üyesi ve Hacettepe Senfoni Orkestrası'nda 1'nci keman üyesi olarak pek çok konsere katıldı. 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bitirerek aynı yıl Hochschule für Musik und Theatre 'Felix Mendelssohn Bartholdy' Leipzig'in Master sınavını kazanarak Prof. Roland Baldini'nin sınıfına kabul edilmiştir.

Leipzig'te Stüba Philharmonie ve Hochschulorchester konserlerinde görev almıştır. Bu yıllar içinde birçok solo konser vermiş olup aynı zamanda Franz Schreker Ensemble'ın 2. Kemancılığını yapmıştır. 2012 yılında Master'ını başarıyla bitirerek yine aynı yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın açmış olduğu sınavı kazanmıştır.

Onur Şenler, çello

 

Viyolonsel çalışmalarına Hacettepe Ünversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof.Çağlayan Ünal Sümer ile başlayan sanatçı Prof.Doğan Cangal ile sürdürdü. Öğrenimi boyunca Peter Bruns, Maria Kliegel, Alexander Rudin, Young-Chang Cho gibi tanınmış profesörlerle çalışma imkanı buldu.

Onur Şenler, ülkemizin devlet orkestraları eşliğinde viyolonsel repertuarının seçkin eserlerini solist olarak seslendirmektedir. KKTC Senfoni Orkestrası ile yaptığı Haydn Do Majör Viyolonsel Konçertosu Konseri’nin aynı zamanda CD’si basılmıştır. Sanatçı genç türk bestecilerinin viyolonsel&piyano için yazılmış eserlerine önem vermiş ve ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmiş olmasının yanında Besteci Can Atilla’nın “57. Alay Anısına Çanakkale 100.Yıl Senfonisi” eserinin ilk seslendirilişini Dünya Liderleri'nin katıldığı Barış Zirvesi’nde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak yapmıştır. Aynı proje Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydedilmiş ve Mezzo Kanalı tarafından çekilmiştir. Dünya Prömiyeri Londra Cadogan Hall’da Royal Filarmoni Orkestrası eşliğinde yapılan eserin CD’si 2017 Şubat ayında Naxos tarafından yayınlanmıştır.

Kurucusu olduğu Ensemble Ankara Oda Orkestrası topluluğu ve Ankyra Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile ülkemizin çeşitli şehirlerinde ses getiren konserler yapan sanatçı, bir dönem AFO Solistleri ve Camerata Ankara ile yapmış olduğu oda müziği kariyerinin yanı sıra hala solo ve oda müziği alanında kariyerine devam etmektedir. Kurucusu olduğu ve repertuvar düzenlemelerini de yaptığı CSO Cello Quartet ile 2007'den bu yana düzenli ve başarılı konserler vermiş, yurtiçi ve yurtdışında pek çok festivalde yer almıştır.

İlter Vurucu, Piyano

 

1987 yılında Adana’da doğdu. 8 yaşında piyano derslerine başladı ve aynı zamanda üç yıl süre ile TRT Çok Sesli Çocuk Korosuna devam etti.

1999’da H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı’nın giriş sınavını kazanarak piyano bölümüne kabul edildi ve Oya Ünler’in öğrencisi oldu. Konservatuvar yıllarında ayrıca Balassagyarmat’da Balazs Szokolay, Salzburg’da Jerome Rose, Ankara’da Oxana Yablonskaya ve Özgür Aydın’ın ustalık sınıflarına katıldı. Ankara’da düzenlenen Yamaha Burs Ödülü yarışmasında birinci oldu.

2007 Kasım ayında “8. Uluslararası Antalya Piyano Festivali”nde “Genç Yetenekler” konserinde yer aldı.

2008 Haziran ayında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı piyano bölümünden mezun oldu.

2009’da Almanya’nın Hannover kentinde, Hannover Müzik Yüksek Okulu’nun giriş sınavını birincilikle kazanarak Christopher Oakden’ın öğrencisi oldu. 2011 yılında Hannover Müzik Yüksek Okulu piyano bölümünden mezun oldu.

2012 Nisan ayında , Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı 1. Ulusal Piyano Yarışması’nda ikincilik ve en iyi zorunlu eser yorumu ödüllerini aldı.

2013 Nisan ayında Burak Tüzün yönetiminde Hacettepe Senfoni Orkestrası ile Macaristan turnesinde solist olarak yer alan Vurucu, 2014 Mart ayında Jose Miguel RODILLA yönetiminde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Tchaikovsky’nin 1. Piyano Konçertosunu seslendirdi.

2015 Kasım ayında, 2. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nda üçüncülük, 2016 Aralık ayında 1. Bursa Uluslararası Nilüfer Piyano Yarışması’nda birincilik ödülünü alan İlter Vurucu konserlerine yurt içi - yurt dışı devam etmekte olup, çalışmalarını halen Sanatta Yeterlik sınıfında Oya Ünler ile sürdürmektedir.

bottom of page